Шта је за вас сналажљивост? Ако питамо науку, то је инстинктивна чинидба склона разумним бићима у циљу да се ситуација без излаза претовори у позитиван след догађања. За некога је то можда начин или пак оправадње да се избегну правила, евентуално уз малу дозу духовитости. Међутим, за Марка Филиповића, студента из Београда, сналажљивост је могла бити погубна.

Марко је још 2012. године у центру Београда отворио малу кафану. Тих 35 квадратних метара ускоро је постало једно од омиљених места целог комшилука који је ту почео да се окупља да би прелистао новине и попио прву јутарњу кафу. Чак су и средњошколци долазили како би прекратили време до почетка наставе и можда чули неке животне лекције којих нема у њиховим уџбеницима. Како би га учинио што конкуретнијим и скренуо пажњу на себе, Марко је свом локалу дао помало духовит назив, „Dolce & Kaffana”.

Околина је кафаницу прихватила као да је одувек била ту и чинило се да тих 6 малих столова никада није празно. Посебну чар је пружала музичка кутија са које се пружао прелеп, готово филмски поглед у прошлост, у време правих боема и генерално стил живота које је модерно друштво појело у трци за што већим профитом.

Међутим, као и свака бајка, и ова је добила своју кулминацију после скоро годину дана постојања. Вест о малој кафаници у центру „Белог града” одјекнула је много даље него што је то и највећи оптимиста очекивао и стигла и до чувених светских модних дизајнера. Позната италијанска модна кућа, „Dolce & Gabbana”, одлучила је да је лого кафане споран и да предстваља крађу интелектуалне својине, те да се „плагијатом стиче профит” и начинила је први корак ка тужби пославши Марку анонимно писмо. У писму се од Марка захтевало да склони таблу са називом и промени име локала који је тад био уредно регистрован у Aгенцији за привредне регистре.

Марко је прво мислио да се ради о шали, јер коме би могло да засмета тако пријатно месташце, али је одговорио на писмо, тражећи мало више информација. Није прошао ни пун месец, а на њихову адресу је стигла тужба из Привредног суда у Београду и тада су маске коначно биле скинуте. Од власника кафане се захтевало да промени име и лого и да отвори новчаник, око 500.000 пута.

„Dolce & Kaffana” је у тим судбоносним тренуцима доживела своју пуну популарност. Сви су долазили кад се прочуло да је тако мало и дискретно место ускочило у радар и засметало таквим гигантима из света моде. Јавност је стала на страну вољене кафанице и претила протестима ако се тужба реализује, али наш главни глумац је имао још један трик у рукаву. Марко је прво покренуо поступак у коме је успео да издејствује да се лого „D&G” код нас избаци из групе заштићених знакова, а затим и свој „D&K” лого регистровао и заштитио га ауторским правима. На тај начин, суђење је доведено у пат-позицију и званично се никада није завршило.

После овог случаја не можемо да се не запитамо да ли се ту стварно ради о новцу или је све ствар поноса и демонстрације силе над слабијима. Остаје утисак да се та прилика могла искористити за повећање популарности бренда „Dolce & Gabbana” на домаћем тржишту, али сигуран сам да такви људи знају шта раде. Пресуда можда никада није стигла, али за то време кафаница је наставила ради, и након више од 5 година и даље може својим гостима да исприча причу. Причу о томе како је Давид устао против Голијата. И не само да је устао, него је успео да му покаже шта инат и сналажљивост значе ако питате Србе.

Светозар Видаковић