Студенти који су у предходном периоду редовно похађали предавања и вежбе из Кривичног права имали су привилегију да посете Окружни затвор на Клиси.

Окружни затвор на Клиси је затвор полуотвореног типа, мада у архитектонском смислу представља затворени тип установе. Иза 5 метара високих зидова са караулама налазе се два веома слична објекта – један намењен издржавању мере притвора, а други за издржавање казне затвора. Унутар затвореног дела, који се жаргонски назива „круг“, смештени су различити објекти које су студенти могли да виде. Између осталог, то су: црква, одељење за лечење лица лишених слободе, погон за израду производа од картона, итд.

У Окружном затвору на Клиси се налазе осуђеници којима је изречена казна затвора у трајању до годину дана. Такође, постоји могућност да се осуђеници који су осуђени на знатно дужу казну затвора пребаце у овај затвор како би одслужили последњих годину дана казне. Кривична дела која су осуђени чинили су разнолика, мада око 85% укупних дела су имовински деликти (крађе и разбојништва).

Студенти су између осталог имали прилику да виде како изгледају просторије у којима се издржава мера притвора, као и дисциплинска мера упућивања у самицу. Све просторије су суштински сличне – у њима се налази кревет, полице за ствари осуђеника и тоалет. Иначе, дисциплинска мера упућивања у самицу изриче се изузетно, само за теже дисциплинске преступе и не може трајати дуже од 15 дана (члан 162. ЗИКС). Укупан боравак осуђеног у просторији у којој се извршава дисциплинска мера упућивања у самицу не може да трајати више од шест месеци у току једне календарске године. (члан 166. ЗИКС).

Најзанимљивији део посете био је разговор са осуђеницима и запосленима у овој установи. Ово су нека од најинтересантнијих питања и одговори на њих:

 1. Да ли је било покушаја бекства?
  Било је како покушаја, тако и успелих бекства из затвора. Последње бекство било је 2007. године, а осуђеници најчешће покушавају бекство приликом превоза до суда.
 2. Да ли проналазите мобилне телефоне код осуђеника?
  Некада је поседовање мобилних телефона у затвору био велики проблем. Међутим, појавом нових технологија, телефонски сигнал се веома брзо проналази тако да је данас ова бројка сведена на нулу.
 3. Да ли сте некада пронашли оружје код осуђеника?
  Приликом контроле соба се дешавало да буду пронађени импровизовани ножеви и шипке.
 4. Колико често се дешавају проблеми у затвору?
  Не толико често. Неки запослени оду у пензију а да никада нису морали да интервенишу.
 5. Шта дипломирани правник може да ради у оваквој институцији?
  Дипломирани правник може да се бави пружањем правне помоћи, а неретко се нађу и у позицији затворских чувара.

Оно што је било приметно јесте одбојност и мање опуштен разговор студената са осуђеницима него са запосленима. Међутим, то у неку руку и јесте нормална појава.

Свима који су били део ове посете ће ово бити искуство које се памти цео живот. Што се тиче осталих, надам се да смо успели да вам пренесемо барем делић атмосфере, а млађе колеге да подстакнемо да редовно похађају наставу како би наредне године могли да виде уживо оно о чему сада читају.

Стефан Иветић