„Ствари које желим знати су у књигама. Мој најбољи пријатељ је човек који ми дарује књигу коју нисам прочитаo.“ – Абрахам Линколн

Драги правници, поред многобројне литературе коју читамо у оквиру нашег школовања, постоји она у којој смо увек много више уживали и која је опредељена нашим личним избором.

Понекад доспемо у ситуацију која нам је тешка, неразумљива и једва подношљива. Некада успемо да се изборимо и извучемо, а некада се једноставно предамо и потражимо утеху у читању књига својих омиљених писаца. Нова година је пред нама. Већ сте сковали своје планове. Али, у она мала, ситна задовољства, поред многобројних журки, путовања, спремања испита за рок који је пред нама, уврстите и књиге које ће вас орасположити, а можда и подстакнути на даља размишљања.

Издвојила сам мало времена како бих пронашла сјајан предлог за ове хладне и еуфоричне дане. Aко сте љубитељи споја права и књижевности онда сте на правом месту. Мој избор јесу књиге најпознатијег и најчувенијег писца правосудног трилера не само у САД-у, већ и у другим земљама широм света.

Џон Гришам рођен је 8. фебруара 1955. године у Џонсбороу, држави Арканзас. Завршио је студије права, а потом се бавио адвокатуром. Ужа специјалност му је била кривично право. То искуство и познавање те области права свакако има огроман утицај на књиге које је написао.

Свој први роман „Време за убијање”, написао је подстакнут судбином дванаестогодишње силоване девојчице која је сведочила на суђењу коме је писац присуствовао. Поред свакодневних обавеза почео је да устаје рано и пре поласка на посао писао је свој први роман поставивши себи и другима питање шта би се десило да је отац унесрећене девојчице побио оне који су девојчицу напаствовали. Овом роману следи истоимени филм, рађен по узору на књигу.

Друга књига, роман „Фирма”, проглашена је за најпродаванији роман. Права за екранизацију продао је компанији „Paramount Pictures“. Овај роман је најдуже био на „New York Times” бестселер листи од свих Гришамових романа и остао је запамћен као ремек-дело овог жанра. Касније снимљен филм са Том Крузом у главној улози, само је допринео популарности ове приче о феноменалном младом адвокату, једном од водећих у својој фирми, а истовремено о човеку посвећеном хармоничном породичном животу, који после посете ФБИ агента долази до неочекиваних открића…

Роман „Порота”, говори о замршеном свету права, узимајући за тему спор дуванске индустрије која никада до сада није изгубила парницу са породицом преминулог пушача. У замршеној игри обе стране, на претпостављено неутралном пољу налази се – порота. Како процес одмиче, у соби за поротнике збивају се сасвим необичне ствари и порота полако почиње да измиче контроли.

Роман „Краљ милионских одштета”, упознаје нас са човеком који је добро размислио о својој савести пре него што је као адвокат почео да прихвата неморалне случајеве који су му доносили милионске хонораре. Његов начин живота ће га на крају довести до тога да му цела будућност зависи од само једног суђења..

И на крају, сматрам да ништа неће уподобити и допринети нашем већ стеченом знању као читање. Можда сте заборавили да ми као будући правници, адвокати, судије, писци морамо бити пре свега добро начитани и информисани, а за то једини спас јесу књиге. 🙂

 Наташа Стојановић