Хуманитарна акција „Космету на поклон” је, сада већ традиционална, акција коју, у сарадњи са мноштвом других факултета из Србије, спроводи Правни факултет у Новом Саду.

На сваком факултету који учествује у акцији сакупљају се слаткиши, грицкалице, одећа, обућа, играчке, школски прибор – намењени малишанима са Косова и Метохије!

На нашем факултету, ствари се могу донети у канцеларију Савеза студената радним данима од 10 до 14 часова.

Замолили смо оне који су на овој акцији највише радили да нам кажу по коју реч о њој:

Поприлично је незахвално причати о неком осећају и искуству у хуманитарној секцији. Чланство у њој, и време проведено у свим силним акцијама је нешто што нема цену, нешто што ни на који други начин не бих могла доживети.

Свака од акција која се спроводи је прича за себе, небитно да ли је у питању сакупљање новца на факултету, организовање хуманитарних турнира, сакупљање донације за Сигурну женску кућу, или прављење пакетића за децу са Косова и Метохије. Последња акција је једна од најзначанијих ствари, повезали смо преко 20 факултета и доказали да смо дорасли великим пројектима. Није лако преко 300 пакетића од Новог Сада спустити до Косова и Метохије, па их тамо разделити по енклавама тако да свако дете добије пакетић прилагођен свом узрасту.

Није лако растати се од те деце након завршене доделе. Сваке године обећамо да ћемо доћи поново. За сад то обећање успевамо да испунимо, захваљујући хуманости наших студената, јер увек буде довољно пакетића за села у којима су деца којима ти пакетићи много значе.

Тешко је описати осећај кад се уђе у Гораждевац у основну школу, а осећамо као да је наша. Ми смо тамо домаћи, и то село нам је сваке године прво на листи. Уђемо, не успемо ни да изнесемо пакетиће, а деца нам похрле у загрљај.  Или, када дођемо у Видање, а тамо школа величине омање месне заједнице, па не могу сви студенти који путују да стану у њу. Свако село има своју причу, повезали смо се са малишанима, као и са њиховим родитељима, и једва чекамо сваки наредни сусрет.

Зато подржите акцију, свака донација је велика донација. Једна донација више-једна енклава више!

Бојана Зрнић, оснивач акције „Космету на поклон”

Оно што чини ову акцију још посебнијом је управо то што је она искључиво студентска. Сама чињеница да су се окупили читав Универитет у Новом Саду, Универзитет у Приштини, као и сви правни факултети у држави, говори о томе колико су студенти и млади људи заинтересовани да пруже помоћ деци у нашој јужној покрајини и да их обрадују током зимских празника.

Сваке године се трудимо да укључимо што више људи, како би пакетићи, које ћемо тамо однети, били што већи и садржајнији. Зато позивамо и вас да се прикључите акцији. Играчке, слаткише, грицкалице, гардеробу и школски прибор можете донети сваког радног дана од 10 до 14 часова у канцеларију Савеза студената Правног факултета у Новом Саду.

Хајде да заједничким снагама развеселимо децу са Косова и Метохије и покажемо им да студенти широм Србије мисле на њих.

Драгана Јанковић, координатор хуманитарне секције