Баш када помислите да је најнапорнији део вашег живота завршен, односно када коначно добијете факултетску диплому за коју сте толико вредно радили, изненади вас једна истина – уопште нисте посебни због тога. Вама, као и свим осталим колегама које су дипломирале, заједничко је то да сви поседујете факултетску диплому. Међутим, оно што ће да учини разлику, и издвоји вас од осталих кандидата приликом запошљавања, јесте правилно написана и богата пословна биографија.

Појам „пословна биографија” је изведен из латинског израза Curriculum Vitaе (одакле потиче и скраћеница CV) што би у преводу на наш језик значило „историја живота” или „животни ток”. Из самог назива можемо закључити да пословна биографија осликава наш рад, труд и умеће током дужег временског периода. Пословна биографија је заправо документ којим се потенцијални запослени представља послодавцу. Она најчешће представља први контакт између кандидата и послодавца, те од њеног квалитета зависи какав ће утисак послодавац стећи о кандидату.


Како би пословна биографија имала што већи утицај на послодавца приликом одлучивања о запошљавању, постоји неколико правила како би успех ваше биографије био загарантован:

  1. Документ треба насловити својим именом и презименом (нпр. Петар Петровић – Пословна биографија).
  2. Пословна биографија треба да садржи личне податке, податке о радном искуству, формалном и неформалном образовању, податке о томе колико познајемо рад на рачунару што је данас, у време развијених и модерних технологија веома битно, као и податке о томе какво је наше знање страних језика, личне особине и томе слично.
  3. Приликом писања пословне биографије битно је испоштовати и неке техничке захтеве. Биографија не би требало да буде дужа од две стране А4 формата, да не садржи правописне и граматичке грешке и битно је обратити пажњу да се не претерује у дизајну. Битне одељке у оквиру документа пожељно је подебљати, подвући или накосити.
  4. Веома је важно да биографија буде прегледна, добро организована, сажета, јасна, искрена и тачна!
  5. Биографија мора да буде прилагођена конкурсу за који аплицирате при чему је потребно информисати се о дужностима и обавезама које вас као потенцијалног запосленог можда очекују и о томе шта конкретно послодавац тражи, односно које он вредности и компетенције тражи од вас као потенцијалног кандидата.
  6. У случају да послодавац од вас захтева и фотографију уз овај документ, она не треба да буде превише озбиљна и намргођена. Истраживања су показала да на послодавце много позитивнији утицај оставља фотографија на којој је кандидат насмејан.

Осим ових правила, треба имати на уму стару пословицу „Човек се учи док је жив” која нам казује да никада не треба престати са унапређивањем и радом на себи. Док год је човек истрајан, вредан и искрен, могућности ће му бити много веће. Почети треба већ сада, док смо на студијама, а престати не треба никада, јер је труд кључ који отвара врата успеха.

Драгана Ђокић