Са осмехом анђела,

са срцем борца,

најлепше створење великог творца,

нежна као срна,

јака као стена јединствено биће звано ЖЕНА.

Данашњи дан широм света обележава се као Међународни дан жена. Хајде да се присетимо  зашто је 8.март празник.

 Овај дан је настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. У Њујорку, 8. марта 1857. године жене су организовале протест због лоших услова рада и ниских плата. Демонстрације су растеране од стране полиције, али су након овога, жене основале свој синдикат и наредних година истог дана протестовале на улицама, борећи се за права, захтевајући бољи положај, и потпуну равноправност, која је тада била незамислива.

 Чувена Клара Цеткин комунистичка политичарка и поборница за женска права је предложила да се 8. март прогласи Међународним даном жена. Прва прослава Дана жена у Србији обележена је    1914. године. Као међународни празник 8.март је прихваћен 1917.године,  а Уједињене нације су га први пут обележиле тек 1975. године.

Meђународни дан жена је званични празник у 55 земаља. У свакој држави се прославља на другачији начин. Сваки народ има нешто посебно. У нашој земљи својствен је по томе што мушкарци својим припадницама лепшег пола исказују љубав и захвалност, поклањају цвеће. Деца у вртићима и основним школама својим мајкама и бакама припремају приредбе на којима се певају песме о мајкама, а затим им дају поклончиће које су вредно припремали  са својим учитељицама.  У Кини и Непалу ово је нерадни дан само за жене. У Инидији се одржавају параде и забаве којима присуствују само жене, које помоћу разних ритуала обележавају овај дан. У Уругвају се организују концерти широм земље, а Италијанке на овај празник од мушкараца добијају букет мимоза. У Пољској се овај празник  још увек традиционално обележава маршом феминисткиња. Американци и Британци  овај празник обележавају као Дан мајки, док се у севернијим земљама овај празник обележава као први пролећни празник, јер за њих пролеће почиње 1. марта.

Можда вечито питање је шта заправо жене чини срећним. Верујте, одговор на ово питање уопште није тежак. Реч је заправо о малим стварима које женама обогаћују живот и чине га лепшим, а њих посебним. И зато лепим гестом покушајте сваки дан да измамите осмех на лице свим женама које Вам значе. И није битно да ли је осми март или не.

Снага жене произлази из чињенице коју ни психологија не може да објасни. Мушкарце можете да анализирате, а ЖЕНЕ само да обожавате.   Оскар Вајлд

Даме срећан Вам Дан жена!